Hva er symptomene?

Når en person med allergi kommer i kontakt med et allergen som han eller hun har dannet IgE-antistoffer mot, binder allergenet seg til disse antistoffene. Det utløser en allergisk reaksjon, som fører til en betennelsestilstand i luftveiene. I neseslimhinnen medfører det hevelse og produksjon av væske, som gir tett og rennende nese. I slimhinnen i øynene oppstår det rødhet og kløe. I luftveiene kan det medføre hevelse i slimhinnene og sammentrekning av muskulaturen, noe som fører til astmasymptomer.

Symptomene varierer fra person til person – hos noen dominerer langvarig hoste, hos andre er det periodiske forverringer med hoste og pustebesvær, for eksempel på grunn av en forkjølelse.

Noen ganger kan det oppstå kraftige forverringer med pustebesvær, dette kalles et astmaanfall.

 

Hvordan stilles diagnosen?1

Astma undersøkes og behandles i de fleste tilfeller av fastlegen. I noen tilfeller, hvis det er tvil om diagnosen eller astmaen er vanskelig å behandle, kan det være nyttig å søke hjelp hos en allergi- eller lungespesialist. Diagnosen stilles normalt ved måling av lungefunksjonen (spirometri), eller ved peak flow (PEF)-måling og dagboksregistrering.

Allergi bekreftes bla. ved en blodprøve, der man påviser tilstedeværelsen av IgE-antistoffer mot mistenkte allergener. Dessuten kan det utføres en hudprikktest, der små mengder mistenkte allergener påføres huden, hvoretter man avleser reaksjonen i huden. 

Referanse:
  1. GINA Pocket Guide 2021 (ginasthma.org), s. 10, Box 1. Lest 16.09.2021 
Rating: 
No votes yet
NO2203217644
×

Medical Information Request

×

Ask Speakers